Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 11:21
Reklama
Reklama

Czas na czyszczenie lodówki. Poświąteczne porządki

Święta, święta i po świętach. Teraz przyszedł czas na czyszczenie naszych lodówek. Żeby nic się nie zmarnowało.
Czas na czyszczenie lodówki. Poświąteczne porządki
Nie żałować i wyrzucić co "podejrzane".

Autor: Canva

Po okresie pełnym uroczystych posiłków i rodzinnych spotkań nasze lodówki często przepełnione są resztkami świątecznych potraw. Teraz, kiedy wracamy do codziennej rutyny, ważne jest, żeby zadbać o porządek i świeżość zapasów.

„Najlepiej spożyć przed...” a „Należy spożyć do...”

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podkreśla, jak ważne jest rozróżnienie terminów na etykietach produktów. 

„Najlepiej spożyć przed...” oznacza datę minimalnej trwałości produktu. Po tej dacie żywność może nadal być bezpieczna do spożycia, ale warto ocenić jej wygląd, zapach i smak.

Z kolei termin „Należy spożyć do...” wskazuje na ostatni dzień, w którym spożycie produktu jest zupełnie bezpieczne. Po tej dacie, nawet jeśli wygląd i zapach produktu pozostają niezmienione, GIS odradza jego jedzenie.

Jak postąpić z pleśnią na żywności?

Czy można zjeść produkt, wcześniej odcinając z niego zapleśniały kawałek? GIS ostrzega, że pleśń może zaatakować całą żywność, nawet jeśli widoczna jest tylko na jej małym obszarze. Dlatego spleśniałe jedzenie należy w całości wyrzucić. 

Dodatkowo GIS przestrzega przed zagrożeniami związanymi z mykotoksynami produkowanymi przez pleśnie, mogącymi powodować poważne problemy zdrowotne, łącznie z uszkodzeniem wątroby i zaburzeniami funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego.

Marnujemy żywność na potęgę 

Co roku w Polsce marnujemy około 4,8 mln ton żywności. Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, warzywa i wędliny – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2023” przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. 

Na szczęście coraz więcej osób deklaruje, że rzadziej wyrzuca jedzenie, co wskazuje na rosnącą świadomość problemu marnowania żywności.

Zrozumienie różnicy między terminami „najlepiej spożyć przed...” a „należy spożyć do...” może znacznie ograniczyć marnotrawstwo jedzenia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Teresa 27.12.2023 12:08
Niektórzy wolą się podtruć. Znam takich.

FACEBOOK
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama