Zmiana nawyków żywieniowych po Nowym Roku? To nie takie trudne jak mogłoby się wydawać!
SKĄD TYLE CIŚNIENIA?
Nowy Rok niesie ze sobą wiele emocji i nadziei. Jesteś już zmęczony/a ciągłą presją związaną z dążeniem do wysoko założonych celów? Początek roku to czas, kiedy wiele osób narzuca sobie coś trudnego do zrealizowania i często bardzo szybko odpuszcza. Dlaczego? Niestety część z nas oczekuje, że efekty przyjdą błyskawicznie i najlepiej najniższym kosztem, bez zużywania dużych zasobów energii. Nic bardziej mylnego! Jaka jest recepta na to, by stawiać sobie obietnice z głową i z umiarem? Wsłuchaj się w potrzeby swojego ciała i pamiętaj, by zaczynać od małych kroków. To one w dłuższej perspektywie przyniosą nam realne korzyści i wpłyną na nasze zdrowie.
ZACZNIJ OD SYCĄCEGO ŚNIADANIA
Nie musisz od razu stawiać na drastyczne obcinanie kalorii i ekstremalne głodówki. Diety bywają wyniszczające, a Twój organizm prędzej czy później upomni się o kalorie, które dotychczas regularnie mu dostarczałeś/aś. Ucz się cierpliwości i długodystansowych celów. Nie tylko jeśli chodzi o sposób, w jaki się odżywiasz. Takie podejście dobrze nastroi Cię do ulepszenia innych sfer w życiu – w pracy, w domu, czy w gronie przyjaciół. Co możesz zmienić już teraz? Pomyśl o śniadaniach, które spożywasz codziennie. Kluczem do prawidłowego odżywiania jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Powinieneś/aś pilnować zbilansowanej diety – Twoje posiłki powinny zawierać odpowiednie ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Dzięki temu będziesz mieć energię przez cały dzień. Solidne i pożywne śniadanie podkręca metabolizm. To paliwo pozwalające na lepszą koncentrację i lepsze wyniki w dalszej części dnia.
W TAKIM RAZIE CO JEŚĆ?
Doskonale wiemy, że zdrowe odżywianie nie zawsze jest łatwe, ale mamy rady, które mogą ułatwić Twoją codzienność. Spróbuj ograniczać niektóre produkty. Nie musisz rezygnować ze słodkości – zamiast cukru wybierz ksylitol, erytrol lub naturalne słodziki, takie jak miód czy syrop z agawy. W miejsce mąki pszennej użyj zmielonych płatków owsianych, które są zdrowe i bardzo sycące. Przygotuj pyszne owsiane placki bananowe, pomijając właśnie mąkę. Niezwykle pożywne będą jajka, które możesz przygotować na naprawdę wiele sposobów. Wiele inspiracji i pomysłów znajdziesz na Cookidoo® – jajka „chmurki”, frittata, shakshuka (także z zielonymi warzywami), pasta jajeczna, jajka faszerowane. Jaja to wyjątkowe źródło białka i witamin, w dodatku świetnie komponują się ze składnikami, które każdy ma w domu. Dobrze smakują z awokado, boczkiem, a nawet łososiem. Warto poznać też przepisy na szybkie omlety, do których dodasz składniki, które lubisz najbardziej. Co powiesz na dodatki takie jak szynka i brokuły? Takie połączenie zapewni Ci poczucie sytości przez kolejne kilka godzin. Szynka dostarczy dodatkowej ilości białka organizmowi, a brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw, bogate w antyoksydanty. Mamy dla Ciebie więcej propozycji! Znajdziesz je na Cookidoo®, platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®. Dzięki samemu urządzeniu Thermomix® jeszcze sprawniej przygotujesz swoje ulubione posiłki, często w jednym naczyniu.
ZDROWE OGRANICZENIA I PROSTE ZAMIENNIKI
Wsłuchaj się w swój organizm, obserwuj swoje potrzeby i szukaj zdrowych rozwiązań. Jednym z nich jest dieta z niskim indeksem glikemicznym. Zalecana jest osobom z nadwagą lub cukrzycą, ale tak naprawdę to złoty środek dla każdego z nas. Indeks glikemiczny to wskaźnik, który informuje o tym, jak gwałtownie wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu w określonym czasie. Dzięki tej wiedzy możesz zaplanować posiłki w taki sposób, by uniknąć gwałtownych skoków cukru. Staraj się ograniczać produkty zawierające dużą ilość węglowodanów (ryż, ziemniaki, żywność przetworzona, produkty pszenne). Łatwo możesz przygotować ich zdrowsze odpowiedniki. Wypróbuj ryż ze zmielonego kalafiora, a zamiast puree ziemniaczanego przygotuj puree z selera lub zielonego groszku. Nie musisz też całkowicie rezygnować z pieczywa. Sam/a możesz upiec chleb o niskim indeksie glikemicznym. Zamiast klasycznej mąki białej, wybieraj jej zdrowsze odpowiedniki – mąki razowe, orkiszowe czy żytnie. Nie zapominaj o garści superfoods w postaci różnorodnych ziaren (dyni czy słonecznika).
Napisz komentarz
Komentarze