I nie jest to jakaś wielkomiejska moda, tylko staje się to powszechną praktyką.
– Przekonałam się do tego kilka lat temu – mówi pani Agnieszka.
I opowiada, że wiele dań na wigilię i święta przygotowuje sama, ale wspiera się pomocą garmażerek.
– Głównie to pierogi, których robienie doprowadza mnie do szału. Zamawiam też ciasta, bo nie umiem ich piec. Zwykle robiła je moja mama, ale od kiedy zmarła, korzystam z cukierni – dodaje.
Z pomocy firm korzysta tez pan Paweł.
– Kiedy przyszło przyjąć gości w nowym mieszkaniu w pierwszy dzień świąt, zamówiłem jedzenie w restauracji. Od tego czasu robię to też w Wielkanoc, ale nie kupuję dużo, bo zazwyczaj spędzam święta u rodziny – tłumaczy.
Ile trzeba wydać na taki catering? Nie ma jednej odpowiedzi, bo ceny różnią się od klasy lokalu czy firmy oraz miasta, w którym działa.
Pierogi i śledzie
Jedna z firm w województwie pomorskim oferuje całe menu do wyboru, a dla ułatwienia przygotowała świąteczny pakiet. Jest w nim np. zupa grzybowa, krokiety z pieczarkami, pstrąg pieczony, ryba po japońsku, sałatka jarzynowa i ciasto jabłkowe. W innym zestawie znajduje się barszcz czerwony, pieczony karp, pstrąg w galarecie czy makowiec.
Cena? Za dania dla dwóch osób trzeba zapłacić 299 zł. Za porcje dla czterech osób – 580 zł a dla sześciu 830 zł.
Restauracja z województwa mazowieckiego ma ceny dla każdego dania. Za 900 ml zupy grzybowej trzeba zapłacić 16 zł. Barszcz czerwony jest tańszy – kosztuje 14 zł. Za śledzia w śmietanie trzeba zapłacić 10 zł, a ryba po grecku to wydatek 45 złotych za pół kilograma.
Jedna z ogólnopolskich firm cateringowych, która dostarcza jedzenie pod drzwi, też ma świąteczną ofertę. Oto ona:
- barszcz z uszkami 400 ml - 20 zł,
- zupa grzybowa 400 ml - 31 zł,
- kapusta z grzybami 400 ml - 19 zł,
- pierogi z kapustą i grzybami 20 szt. - 44 zł,
- ciasto czekoladowe - 110 zł,
- zupa cytrynowa z łososiem 400 ml - 40 zł,
- śledź z burakiem 500g - 30 zł.
Na bogato, czyli gotuje celebrytka
Jeżeli kogoś stać, to może zamówić jedzenie z restauracji celebrytki kulinarnej Magdy Gessler.
Za najtańszego śledzika marynowanego w oleju z cebulką o gramaturze 150 g musimy zapłacić 30 zł.
Tatar ze śledzia z chilli i kaparami kosztuje 40 zł.
Dorsz po grecku - 42 zł.
Pierogi z kapustą i grzybami, ruskie czy też z mięsem są sprzedawane na kilogramy i kosztują 92 zł.
Kapusta z grochem to wydatek rzędu 58 zł. Tyle samo trzeba zapłacić za sałatkę warzywną. To cena za kilogram.
300 ml barszczu z uszkami kosztuje 26 zł, a 350 ml grzybowej z łazankami - 28 zł. Można dokupić uszka - 92 zł za kilogram.
Napisz komentarz
Komentarze