Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 11:23
Reklama
Reklama

Zostało ci jedzenie po świętach? Przygotuj inne danie

Święta, święta i po świętach… a lodówka pełna jedzenia. Co zrobić, żeby się nie zmarnowało, skoro nie mamy już na nie ochoty?
Zostało ci jedzenie po świętach? Przygotuj inne danie

Autor: iStock

Ilość kupionej i przetworzonej żywności na święta – obojętnie Wielkanoc czy Boże Narodzenie – prawie w każdym polskim domu przekracza możliwości rodziny. W efekcie kiedy święta się kończą, zostajemy z lodówkami pełnymi różnych przysmaków.

Kłopot w tym, że nie mamy już na nie ochoty, bo nam się zwyczajnie przejadły. Co zrobić, żeby nie wyrzucać żywności? Kilka rad ma dla nas serwis kulinarny beszamel.se.pl.

Mięso: sałatki i kotlety 

Jeśli po świętach zostały nam kawałki pieczonego kurczaka, możemy je  wykorzystać do przygotowania sałatki, np. sałatki cezar.

Kurczak dobrze się też komponuje z gotowanymi lub pieczonymi warzywami, np. ziemniakami. Z tych składników można np. przygotować kotlety.

Mięso z rosołu, które nam pozostało, możemy przetworzyć na farsz do naleśników czy pierogów. A jeśli pozostał nam także świąteczny rosół, możemy przygotować inną zupę, np. pomidorową. W zależności od upodobań i smaku.

Wędliny: dodatek do żurku i zapiekanka

Jeśli w lodówce pozostała nam wędlina pakowane próżniowo z dłuższą datą przydatności do spożycia, to może ona poczekać w lodówce, aż wróci nam na nią smak. 

Jeśli jednak już ją rozpakowaliśmy, to trzeba je w miarę szybko zjeść. Na przykład podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. 

Resztki wędlin można też wykorzystać do przygotowania innych potraw. Kiełbasa czy szynka sprawdzą się jako podstawa do przygotowania żurku czy barszczu. 

Nadają się też do zapiekanek, które można tworzyć na różne sposoby, wykorzystując do tego warzywa. Jakie kto lubi.

Owoce i warzywa: soki i sosy

Można je przerobić na soki. Owoce można też zblendować i zjeść z jogurtami. 

Owoce i warzywa można też ususzyć, zyskując bazę do zup i sosów oraz przekąski. Innym sposobem na wykorzystanie  warzyw i owoców są też smoothie, gęste napoje owocowe lub warzywne.

Nadmiary owoców i warzyw można też wykorzystać do  przetworów: konfitur, dżemów, kompotów i – lubianych przez wiele osób – chutney'ów.  

Można też łączyć ze sobą różne smaki, które finalnie dają pyszne danie. Np. dynia dobrze komponuje się z marchewką i pomarańczami, buraki z papryką, a owoce w połączeniu z ostrymi przyprawami i cebulą zmienią się w sos do mięs i serów.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

jimmysingh 22.04.2023 21:03
https://www.rogersrecreation.org/group/yoga-sushi-books/discussion/17611957-8cfe-4261-be3f-a24730b0d8c7

ukjukujk 20.04.2023 22:24
Komentarz usunięty

duger 11.04.2023 16:15
Zero waste i wszystko w porządku.

FACEBOOK
Reklamadotacje rpo
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama