Sklepy w Niemczech mogą wkrótce przestać sprzedawać brązowe jaja, co potwierdza Federalne Stowarzyszenie Niemieckich Producentów Jaj. A to – jak podaje Business Insider – może odbić się na Polsce.
Jajko dobre na (prawie) wszystko
Kurze jajka to skarbnica składników odżywczych. Są one źródłem wysokiej jakości białka, witamin takich jak A, D, E, K oraz całej gamy witamin z grupy B, a także minerałów, w tym żelaza, wapnia i fosforu. Dostarczają organizmowi solidnej dawki zdrowia, wspierają układ odpornościowy, poprawiają wzrok i stan skóry, włosów oraz paznokci.
Białko zawarte w jajkach jest pełnowartościowe i uznawane za wzorcowe przez Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Ze względu na prozdrowotne korzyści jajek WHO zaleca spożywanie 1-2 jaj dziennie.
W Niemczech rezygnują z brązowych jajek
Brązowe i białe jajka, choć równoważne pod względem wartości odżywczych, różnią się pochodzeniem – białe kury znoszą białe jaja, a brązowe kury – brązowe.
W Niemczech, przynajmniej na razie, zachodzi proces zmiany preferencji hodowlanych. Niemieccy hodowcy przechodzą na hodowlę białych kur. Są uważane za wydajniejsze, dłużej żyjące i łatwiejsze w utrzymaniu niż brązowe. To przekłada się na zmiany w dostępności jaj na rynku.
Niemieckie zmiany mogą odbić się na Polsce
W Polsce sytuacja rynkowa jest odmienna. U nas to brązowe jaja dominują (stanowią aż 72,3 proc. rynku w 2023 roku). W Polsce preferencje konsumentów kształtowane są przez doświadczenia z przeszłości, gdy importowane z zagranicy białe jaja były utożsamiane z niższą jakością.
Zjawisko zaniku brązowych jaj w Niemczech może mieć konsekwencje dla całej branży drobiarskiej w Europie. Bo może wpłynąć na decyzje producentów w innych krajach. Tak więc, niewykluczone, że za jakiś czas również w Polsce brązowe jajka będzie o wiele trudniej kupić.
Napisz komentarz
Komentarze