Dopiero od niedawna sprowadzana do Polski żywność jest dokładnie kontrolowana. Służby informują, że do tej pory wykryto kilka prób wwiezienia zepsutej żywności. To 43 tony spleśniałej cebuli z Rosji, ponad 20 ton malin, niemal 22 tony prosa czy ponad 19 ton koncentratu pomidorowego.
Największy zatrzymany transport dotyczył ziaren lnu. To 44 tony zatrzymane na przejściu granicznym w Medyce.
Ile żywności sprowadzamy z Ukrainy?
Zgodnie z danymi Ministerstwa Finansów (nie ma jeszcze danych za cały 2023 rok) do Polski z Ukrainy wwieziono oficjalnie do końca listopada 2023:
- rzepak – 73,4 tys. ton,
- pszenica – 347 tys. ton,
- kukurydza – 597 tys. ton,
- jaja w skorupkach (świeżych) – 9,3 tys. ton,
- maliny świeże – 0,4 tys. ton,
- maliny mrożone – 23,9 tys. ton,
- cukier – 35 tys. ton,
- mięso drobiowe – 15,6 tys. ton,
- miód – 8,6 tys. ton,
- alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy 80 proc. lub większej – 5,6 tys. ton (ok. 6,86 mln litrów),
- koncentrat soku jabłkowego – 14,5 tys. ton.
Krajowa produkcja w 2023 roku:
- rzepak – 3,7 mln ton,
- pszenica – 13,2 mln ton,
- kukurydza (ziarno) – 9,2 mln ton,
- jaja (dane za 2022 r.) – 674 tys. ton,
- maliny – 96 tys. ton,
- cukier (dane za 2022 r.) – 2,1 mln ton,
- mięso drobiowe (szacunek) – 3,1 mln ton,
- miód (szacunek) – 24 tys. ton,
- spirytus rektyfikowany (alkohol etylowy) w przeliczeniu na 100 proc. (dane za 2022 r.) – 105,2 mln litrów,
- koncentrat soku jabłkowego – 200,5 tys. ton.
Napisz komentarz
Komentarze