Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 07:45
Reklama
Reklama

W miejsce mąki pszennej użyj zmielonych płatków owsianych

Kontynuujemy porady jak bez zbędnej presji zacząć kształtować w sobie dobre nawyki żywieniowe. Trzeba zacząć od drobnych kroków. Przykładowo w miejsce mąki pszennej użyj zmielonych płatków owsianych, które są zdrowe i bardzo sycące. Przygotuj pyszne owsiane placki bananowe, pomijając właśnie mąkę.
W miejsce mąki pszennej użyj zmielonych płatków owsianych
Owiane placki bananowe

Autor: Sfera Group

Owsiane placki bananowe 

 

SKŁADNIKI
70 g płatków owsianych
1 banan, dojrzały (ok. 100 g), pokrojony na kawałki
2 jajka
1 łyżeczka cukru wanilinowego,  lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie) lub ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego (opcjonalnie)
olej, do smażenia

 


Przydatne przybory kuchenne

nieprzywierająca patelnia
blender lub malakser

 


 




 

 





 

Przygotowanie


1. Odmierzone płatki owsiane zblendować lub zmielić w malakserze

2. Do naczynia z płatkami dodać banan, jajka, cukier wanilinowy i cynamon. Całość ponownie zblendować na jednolitą masę. Rozgrzać niewielką ilość oleju na nieprzywierającej patelni. Nakładać 1-2 łyżki ciasta, forując placki (Ø ok. 4 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Owsiane placki bananowe podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, owocami lub dżemem.





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Kubuś 22.01.2022 15:00
Mniam, manim, mnaim

FACEBOOK
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama