SKŁADNIKI 70 g płatków owsianych 1 banan, dojrzały (ok. 100 g), pokrojony na kawałki 2 jajka 1 łyżeczka cukru wanilinowego, lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego (opcjonalnie) ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie) lub ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego (opcjonalnie) olej, do smażenia
Przydatne przybory kuchenne
nieprzywierająca patelnia blender lub malakser
| |
Przygotowanie 1. Odmierzone płatki owsiane zblendować lub zmielić w malakserze
2. Do naczynia z płatkami dodać banan, jajka, cukier wanilinowy i cynamon. Całość ponownie zblendować na jednolitą masę. Rozgrzać niewielką ilość oleju na nieprzywierającej patelni. Nakładać 1-2 łyżki ciasta, forując placki (Ø ok. 4 cm). Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min lub do momentu, aż na powierzchni utworzą się pękające pęcherzyki powietrza, następnie placki przewrócić i smażyć ok. 30 s. Czynności powtórzyć z pozostałym ciastem. Owsiane placki bananowe podawać z ulubionymi dodatkami, np. jogurtem, owocami lub dżemem.
|
Napisz komentarz
Komentarze