Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 13:54
Reklama
Reklama

Z tego rezygnuję, aby zaoszczędzić

Słodycze, gotowe dania, alkohol – m.in. te towary wypadły z naszych list zakupowych. Na żywności oszczędza aż 91 proc. Polaków. Mimo to wciąż tracimy pieniądze, marnując żywność.
Z tego rezygnuję, aby zaoszczędzić

Autor: iStock

Jak podaje BIG InfoMonitor, autor tego badania, z alkoholu zrezygnowało 52 proc. ankietowanych, z gotowych dań – 47 proc., ze słodyczy 43 proc. 

Jeśli chodzi o podstawowe produkty jak pieczywo, nabiał, mięso, wędliny, owoce i warzywa to ograniczenia w ich zakupach deklaruje od 4 proc. do 14 proc. badanych.

Zdrowiej się odżywiamy

Jednak w opinii prof. Waldemara Rogowskiego, głównego analityka BIG InfoMonitor, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Bo, jak mówi: – Aż 26 procent respondentów uważa, że w ten sposób poprawiło swoje nawyki żywieniowe. 

70 proc. badanych deklaruje, że żeby skuteczniej oszczędzać, rzadziej stołuje się na mieście i rezygnuje z tzw. diety pudełkowej. Z restauracji, fast foodów, barów mlecznych wciąż korzysta 3 proc. respondentów. Z kolei catering dietetyczny wybiera 2 proc. badanych.

Szukamy niższych cen

A w jaki sposób kontrolujemy wydatki? Jak wynika z badania:

• lepiej planujemy posiłki, 

• tworzymy listy zakupów, 

• szukamy promocji oraz niższych cen; dlatego śledzimy gazetki sieci handlowych (42 proc.) i robimy zakupy tylko w tańszych supermarketach i dyskontach (32 proc.). 

Kolejna rzecz – marnujemy mniej żywności. 36 proc. badanych zapewnia, że gotuje tak, aby wystarczyło na dłużej niż jeden dzień, a 24 proc. kupuje mniej żywności. 

Ale żywność wciąż marnujemy

Chociaż 54 proc. badanych deklaruje, że nie marnuje jedzenia, to  jak pokazuje badanie  46 proc. traci z tego powodu pieniądze. Wyrzucania niezjedzonych produktów kosztuje nas ok. 100 zł miesięcznie. Obciążą to kieszeń 33 proc. respondentów.

Eksperci BIG InfoMonitor dodają, że z powodu wciąż bardzo wysokiej inflacji i wysokiej ceny żywności na marnowaniu żywności tracimy coraz więcej. 

– Według danych UCE Research i uczelni WSB Merito w maju o 39,9 proc. wzrosły ceny warzyw, o 31,9 proc. karmy dla zwierząt, 25,5 proc. dodatków spożywczych, ryby podrożały o 22,5 proc, a napoje o 21,4 proc – doprecyzowuje Diana Borowiecka. – I choć dynamika wzrostu się obniża, ceny nie spadają.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

FACEBOOK
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama