Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 17:57
Reklama dotacje rpo
Reklama

Rabarbar nie tylko pobudza nasze podniebienia

Rabarbar powraca na nasze talerze, a Daniel Kamasz – szef kuchni Setek Powodów tłumaczy, dlaczego warto docenić jego niezwykłe właściwości smakowe. Poznaj przepisy na oryginalne dania, które orzeźwią podniebienie i przypomną, dlaczego rabarbar zasłużył na miejsce w kuchni.
  • Źródło: PAP MediaRoom
Rabarbar nie tylko pobudza nasze podniebienia

Rabarbar to niezwykła roślina, która wciąż zaskakuje nas swoimi właściwościami. Jego smak, wszechstronność i korzyści dla zdrowia przyciągają uwagę kucharzy, naukowców i miłośników dobrej kuchni na całym świecie. Co ciekawe, był on w przeszłości wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale też w domowej apteczce. Obecnie stał się jednym z najmodniejszych wiosenno-letnich produktów w kartach menu najlepszych restauracji. O tym, dlaczego warto eksperymentować z rabarbarem, odkrywając jego niezwykły potencjał w kulinarnej podróży mówi Daniel Kamasz, szef kuchni warszawskiej klubokawiarni Setki Powodów.

Rabarbar nie tylko pobudza nasze podniebienia, ale również może działać korzystnie na nasze zdrowie. Od wieków był stosowany w medycynie ludowej jako naturalne remedium na różne dolegliwości. Zawiera szereg cennych substancji, takich jak antocyjany, flawonoidy i kwas szczawiowy, które posiadają potencjalne właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dzięki nim, rabarbar był wykorzystywany w leczeniu problemów trawiennych, zaparć oraz infekcji skórnych. Jednak należy pamiętać, że skoncentrowane ilości substancji toksycznych znajdują się w liściach rabarbaru. Spożycie liści może prowadzić do zatrucia, objawiającego się m.in. nudnościami, wymiotami i bólami brzucha. W związku z tym, zawsze należy pamiętać, że jadalne są wyłącznie łodygi rabarbaru.

Nieodłącznym elementem rabarbaru jest jego rola w kuchni. Ten niezwykle popularny składnik jest często wykorzystywany w przygotowywaniu deserów, takich jak placek z rabarbarem, tarta czy kompot. Jego charakterystyczny kwaśny smak nadaje daniom wyjątkowego charakteru, a zwłaszcza połączenie z innymi owocami, takimi jak truskawki, cieszy się ogromną popularnością. Rabarbar daje nieskończone możliwości kulinarne i stanowi prawdziwe źródło inspiracji dla szefów kuchni na całym świecie.

Według Daniela Kamasza rabarbar można przygotować na wiele sposobów – zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz już kultowego ciasta z rabarbarem, z którego często korzystały nasze babcie, można go też wykorzystać np. do przygotowania tart, babeczek czy orzeźwiającego, lekko kwaśnego kompotu, choć nie tylko.

„Bardziej oryginalnym wykorzystaniem rabarbaru jest przygotowywanie potraw wytrawnych, w których świetnie kontrastuje z pozostałymi składnikami. Rabarbar może być wykorzystywany w różnych formach, od kawałków po puree i sosy. W nowoczesnej kuchni można go znaleźć w postaci żelek, pianek, granitów czy sorbetów, dodając ciekawe tekstury i doznania smakowe do potraw.

Oto kilka z propozycji na wykorzystanie rabarbaru w nieoczywisty sposób:

Sorbet z rabarbaru i truskawek z dodatkiem czerwonego pieprzu - klasyczne połączenie rabarbaru z truskawkami tworzy doskonałe połączenie kwasowości i słodyczy a czerwony pieprz dodaje tej parze charakteru. Sorbet z rabarbaru i truskawek z odrobiną czerwonego pieprzu, można podawać samodzielnie lub jako dodatek do deserów.

Sałatka z grillowanym kurczakiem, rabarbarem i ogórkiem - rabarbar nadaje się nie tylko do dań słodkich, ale także do dań wytrawnych. Kombinacja grillowanego kurczaka, rabarbaru, ogórka, mieszanki zielonych liści i orzechów stworzy smaczne i zdrowe danie.

Coulis (lekki sos owocowy lub warzywny) rabarbarowe z jałowcem. Rabarbar doskonale sprawdza się również jako dodatek do dań mięsnych. Daniel Kamasz proponuje podawanie kaczki albo jagnięciny z dodatkiem rabarbarowo-jałowcowego coulis.

Wieloletnie doświadczenie w kuchni nauczyło Daniela, że warto eksplorować różnorodność składników i odkrywać ich niezwykłe właściwości smakowe. W barze „Setki Powodów” stawia na kreatywność i sezonowość, a rabarbar doskonale wpisuje się w tę filozofię. Z tego powodu, w menu można znaleźć różnorodne dania przygotowane z tego i innych sezonowych składników, np. szparagów.

Setki Powodów

Pełne neonów, energetyczne miejsce, tętniące życiem nie tylko w weekendowe wieczory, przyjazne i otwarte na każdego gościa. To lokal, do którego warto wybrać się zarówno na randkę, jak i na piątkowy wypad ze znajomymi. Setki Powodów to nie tylko wyśmienita, nieszablonowa kuchnia, oparta na koncepcji food sharingu, czy autorskie drinki z kija, ale także miejsce pełne muzyki, gdzie młodzi artyści mogą pokazać swoje umiejętności, dzięki cyklicznym wydarzeniom na scenie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

FACEBOOK
Reklamadotacje rpo
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama