Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 12:37
Reklama dotacje rpo
Reklama

Świąteczny żurek w nowej odsłonie - przepis

Żurek ma tradycyjny, charakterystyczny smak i często pojawia się na wielkanocnym stole, chociaż przez wiele osób jadany jest nie tylko od święta. Jednym z kulinarnych trendów nadchodzącego sezonu będzie poszukiwanie nowych smaków, ale też urozmaicanie tych dobrze znanych. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować trochę ze składem tej tradycyjnej zupy i zaserwować ją z okazji Wielkiej Nocy w formie odmienionej. Tak, aby polubili ją i wielbiciele tradycyjnych smaków, i kulinarni innowatorzy…
Świąteczny żurek w nowej odsłonie - przepis

Autor: Dobrowolscy

Dla każdego coś dobrego

Powtarzalność smaku określonych dań jest dla wielu smakoszy czymś niezwykle istotnym. Źródła kulinarnych przyjemności dopatrują się oni przede wszystkim w tradycji, a więc nie modyfikowaniu składników ulubionych potraw. Z kolei dla młodszych amatorów kuchni, żyjących w czasach łatwej dostępności wszelkich produktów i możliwości podróżowania po całym świecie, o satysfakcjonującym posiłku często decyduje eksperyment, polegający na naginaniu utrwalonych zasad. Nasz przepis na żurek scala oba te podejścia – proponujemy zupę, która łączy pokolenia!

 

Pod znakiem wędzonki

Tradycyjny żurek gotuje się z zakwasu mącznego na wędzonce lub białej kiełbasie. My proponujemy wykorzystać do tego pół na pół kiełbasę wędzoną i polędwicę wędzoną marki Dobrowolscy. Dzięki takiemu wyborowi mięsa smak staje się bardziej charakterystyczny i urozmaicony, a aromat wędzenia jest wyczuwalny już z daleka. Dla podkreślenia smaku żuru proponujemy też dodać więcej śmietany, uważając jednak, aby nie przesadzić. Zabielanie intensyfikuje bowiem doznania smakowe, a dodatkowo stanowi popularny trend w przepisach wielu znanych kucharzy i kulinarnych influencerów. Ostatnim novum w naszej wersji są smażone chrusty z wędzonego boczku, stanowiące niecodzienny, ale ciekawy dodatek, wprowadzający do żurku niespotykaną w nim zwykle strukturę. A zatem przed wami przepis na trochę odmieniony żurek, który jednak na pewno przypadnie do gustu waszym podniebieniom…

 

Przepis świąteczny na żurek 

Składniki: 

- ok. ½ kg Polędwicy z Wadowic Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone

- ½ kg Kiełbasy wiejskiej z Wadowic Dobrowolscy Tradycyjnie Wędzone

- ok. ½ kg Boczku extra wędzonego surowego Dobrowolscy

- żur w butelce, tzw. zakwas (w ilości zgodnej z opisem na etykiecie), 

- ziemniaki 1 kg,

- ½ kg pieczarek, 

- jajka ugotowane na twardo (do każdego podanego talerza 1 jajko przecięte na pół), 

- dwie średnie cebule, 

- dwie marchewki, 

- dwa ząbki czosnku, 

- ok. 3 litry bulionu, 

- 100 ml śmietany 18%,

- 50 g masła,

- oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej,

- sól, pieprz, majeranek, 4 suszone liście laurowe, gałązka kopru, 

- kiełki zielonego groszku i kilka gałązek kopru ogrodowego do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Polędwicę i pieczarki kroimy w wąskie paski, a kiełbasę w półksiężyce. Delikatnie podsmażamy wędliny. Wrzucamy je razem z pieczarkami do 5-litrowego garnka na rozgrzaną oliwę. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni i też wsypujemy do garnka. 

Wszystko razem delikatnie podsmażamy, zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy przez 30 minut. Dolewamy zakwas z butelki, a potem bulion, aby wypełnić garnek. Zostawiamy na wolnym ogniu w międzyczasie dorzucając marchew pokrojoną w talarki i mieszając porządnie łyżką do samego dna, aż żur zacznie się gotować. Podczas gotowania ściągamy pianę powstającą z zakwasu. Dodajemy liście laurowe, wyciśnięte ząbki czosnku i majeranek. Gotujemy, aż zmięknie marchew jednak nie za bardzo – powinna być lekko twarda. Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę, a następnie wyłączamy kuchenkę. Żurek solimy i pieprzymy do smaku. Kroimy boczek na cienkie plastry i smażymy na oleju do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy boczkowe. Obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kroimy w kostkę lub tłuczemy z dodatkiem smażonego boczku.

Żurek podajemy z ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem, boczkowym chipsem i ozdabiamy kiełkami zielonego groszku oraz gałązką kopru ogrodowego

Dobrowolscy

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

FACEBOOK
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: prawdopodobnieTreść komentarza: Nie wytrzeźwiał po libacji.Data dodania komentarza: 24.11.2024, 02:51Źródło komentarza: Nietrzeźwy wpadł z samego rana. Nie przecisnął się przez policyjne sitoAutor komentarza: XeniaTreść komentarza: Rabotajet juz w polszy czy nie rabotajet nie rabotajet do robotyData dodania komentarza: 24.11.2024, 02:32Źródło komentarza: Nietrzeźwy wpadł z samego rana. Nie przecisnął się przez policyjne sitoAutor komentarza: przedsiębiorca SławekTreść komentarza: PiS nałożył na nas 400 zł podatku i tyle powinno być ściągnięte.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 18:58Źródło komentarza: Składka zdrowotna teraz inaczej. Mali przedsiębiorcy zaoszczędząAutor komentarza: BeataTreść komentarza: Dobrze, że to już koniec. Nie można przez dłużysz czas żyć w takich negatywnych napięciach.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 18:53Źródło komentarza: Trzaskowski dwie długości przed Sikorskim. Kandydata na prezydenta Polski wyłoniony w prawyborachAutor komentarza: weryfikacjaTreść komentarza: 22 tyś.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 15:23Źródło komentarza: Zachodniopomorskie jest za Sikorskim. Gorąco przed prawyborami w KOAutor komentarza: JadźkaTreść komentarza: Każda z tych kandydatur była dobra - taka jest rzecywistość. Ale wybrać można było tylko jednego.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 15:22Źródło komentarza: Trzaskowski dwie długości przed Sikorskim. Kandydata na prezydenta Polski wyłoniony w prawyborach
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama