Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 07:07
Reklama
Reklama

Tak się robi noworocznego miodowca

Czas Nowego Roku i karnawału to okres spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Nie musimy być mistrzami cukiernictwa, by przygotować na ich przyjęcie pysznego miodowca, znanego także jako miodownik. Jest bogaty w smaku, aromatyczny, kruchy i kremowy jednocześnie, a w dodatku nietrudny w przygotowaniu!
Tak się robi noworocznego miodowca
Ciasto Miodowiec

Autor: Fermy Drobiu Jokiel

Uroczyste spotkania w gronie najbliższych są jeszcze lepsze, gdy towarzyszy im zapach domowych wypieków. Oprócz tradycyjnych pierników, makowców i serników warto pokusić się o przygotowanie miodowca. To ciasto podbija serca gości i znika z patery błyskawicznie. Dodatek miodu i migdałów zapewnia głęboki, złożony smak, który przełamuje delikatnie odświeżający krem.

-Placki na miodowiec to rodzaj ciasta półkruchego, które uzyskujemy m.in. poprzez zastosowanie całych jaj, nie tylko żółtek – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Takie ciasto trudno zepsuć, bo nie wymaga specjalnych umiejętności i bardzo łatwo się piecze. Co więcej, dobrze łączy się z kremem, dzięki czemu deser ma rozpływającą się w ustach, krucho-kremową strukturę.

 

PRZEPIS – MIODOWIEC

 

Składniki na ciasto

60 dag mąki tortowej

2 jaja M lub L Ferm Drobiu Jokiel

2 żółtka z jaj M lub L Ferm Drobiu Jokiel

2 łyżeczki sody

1/2 szklanki mielonych migdałów 

1 kostka dobrej jakości margaryny do wypieków

4 łyżki miodu

3/4 szklanki drobnego cukru

3 łyżki gęstego jogurtu greckiego

 

Składniki na krem

1 litr mleka 3,2%

½ kostki masła

4 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

cukier wanilinowy, w zależności od preferencji ½ do 1 opakowania

sok z ½ cytryny

Placki miodowe pieczemy dzień przed przygotowaniem ciasta. Na stolnicy lub silikonowej macie mieszamy składniki suche: mąkę, sodę, mielone migdały i cukier. Rozcieramy z posiekaną margaryną do momentu uzyskania konsystencji piasku. Następnie dodajemy miód, jaja i żółtka oraz jogurt i zagniatamy. Ciasto powinno odpocząć minimum pół godziny w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 3 części i rozwałkowujemy na 3 placki do blachy o wymiarach ok. 22 x 37 cm. Pieczemy kolejno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w trybie grzałki góra / dół przez około 15 minut w 175 stopniach Celsjusza. Zostawiamy w chłodnym miejscu – placki staną się twardsze, co jest pożądanym efektem. 

W dniu przygotowania ciasta odlewamy z mleka ¾ szklanki, a resztę zagotowujemy. W odlanej porcji mleka rozprowadzamy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy. Powoli wlewamy do bardzo delikatnie gotującego się mleka i mieszamy do zgęstnienia – trzeba uważać, by nie zrobiły się grudki. Przekładamy do misy, w której będziemy ucierać krem i szczelnie przykrywamy folią spożywczą, co zapobiegnie utworzeniu się „skórki” na powierzchni budyniowej masy. Po ostygnięciu ucieramy z miękkim masłem i sokiem z cytryny.

W blaszce układamy kolejno: placek, warstwę kremu, drugi placek z warstwą kremu i przykrywamy ostatnim plackiem. Jeżeli chcemy uzyskać bardziej odświeżający efekt, możemy spód ostatniego placka posmarować cienką warstwą powideł wiśniowych lub śliwkowych. Wierzch ciasta pokrywamy cienką warstwą kremu i dekorujemy według uznania drobnym brązowym cukrem, polewą karmelową lub czekoladową, a na koniec dekorujemy migdałami. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

awrsedtfgyhbjfg 12.01.2023 00:26
https***

mnaim 05.01.2023 17:01
Dobry miodownik nigdy nie jest zły.

smakosz 01.01.2023 23:53
Miodownik dawno temu robiony był przy narodzinach córki. Latami leżakował w piwnicach i był wypiekany podczas jej zamążpójścia. Tak był wykwintny, że potem królowie wypiekali miodowniki na wesela swoich córek. Sekret w tym, ze ciasto leżakowało latami. Wtedy miało dojrzewać - stawać się bardziej puszystym i jednocześnie nabierać cenionych walorów. Mniam! Mniam!

pszczoła 30.12.2022 21:53
A miód gdzie?

FACEBOOK
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: prawdopodobnieTreść komentarza: Nie wytrzeźwiał po libacji.Data dodania komentarza: 24.11.2024, 02:51Źródło komentarza: Nietrzeźwy wpadł z samego rana. Nie przecisnął się przez policyjne sitoAutor komentarza: XeniaTreść komentarza: Rabotajet juz w polszy czy nie rabotajet nie rabotajet do robotyData dodania komentarza: 24.11.2024, 02:32Źródło komentarza: Nietrzeźwy wpadł z samego rana. Nie przecisnął się przez policyjne sitoAutor komentarza: przedsiębiorca SławekTreść komentarza: PiS nałożył na nas 400 zł podatku i tyle powinno być ściągnięte.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 18:58Źródło komentarza: Składka zdrowotna teraz inaczej. Mali przedsiębiorcy zaoszczędząAutor komentarza: BeataTreść komentarza: Dobrze, że to już koniec. Nie można przez dłużysz czas żyć w takich negatywnych napięciach.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 18:53Źródło komentarza: Trzaskowski dwie długości przed Sikorskim. Kandydata na prezydenta Polski wyłoniony w prawyborachAutor komentarza: weryfikacjaTreść komentarza: 22 tyś.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 15:23Źródło komentarza: Zachodniopomorskie jest za Sikorskim. Gorąco przed prawyborami w KOAutor komentarza: JadźkaTreść komentarza: Każda z tych kandydatur była dobra - taka jest rzecywistość. Ale wybrać można było tylko jednego.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 15:22Źródło komentarza: Trzaskowski dwie długości przed Sikorskim. Kandydata na prezydenta Polski wyłoniony w prawyborach
Reklamadotacje rpo
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama