Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 06:41
Reklama
Reklama

Bogaty świąteczny bigos

Bigos to danie trochę dzisiaj niedoceniane, w przeszłości cieszące się wielką sławą nie tylko kulinarną, ale i… literacką. Ze względu na swoją popularność nad Wisłą bywa określane mianem potrawy narodowej. Właśnie dlatego nie może zabraknąć go na świątecznym stole.
Bogaty świąteczny bigos

Autor: Dobrowolscy

O bigosie pisali Adam Mickiewicz i Wacław Potocki, a przepisy na niego zawierają najstarsze polskie książki kucharskie np. "Compendium Ferculorum" Stanisława Czernieckiego z 1682 r. Co ciekawe w XVII wieku przyrządzano go bez kapusty. Była to potrawa z siekanego mięsa lub ryb, do których dodawano warzywa i zakwaszano octem lub kwaśnymi owocami jak limonka czy cytryna. W znanej nam dzisiaj formie zaczął być przyrządzany w XVIII wieku – to wtedy głównym jego składnikiem stała się kapusta, do której dodawano kawałki mięsa lub wędlin oraz inne dodatki i przyprawy. W XIX wieku często podawano go przed zupą, był też typową potrawą jadaną w czasie podróży i polowań. 

- Kiszona kapusta jest bazą dla każdego bigosu, a świąteczny aromat zapewniają mu suszone śliwki, grzyby i przyprawy – mówi Anna Burak, manager ds. produktów z firmy Dobrowolscy. – Jednak to mięsne dodatki decydują o wykwintności potrawy. Najlepszy bigos powstaje, kiedy dodamy do niego aromatyczne wędliny najwyższej jakości i kilka rodzajów mięsa. Aby uzyskać wspaniały smak, warto sięgnąć np. po Boczek Stryja i Kiełbasę Wiejską z Wadowic o doskonałym składzie i właściwościach odżywczych.

PRZEPIS NA BOGATY BOŻONARODZENIOWY BIGOS

Składniki

 

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • ½  kg świeżej białej kapusty poszatkowanej w paski
  • ½ kg Boczku Stryja firmy Dobrowolscy
  • ½ kg Kiełbasy Wiejskiej z Wadowic firmy Dobrowolscy
  • 1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
  • ½ kg wołowiny
  • 200 g słoniny (najlepiej wędzonej)
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 średnie cebule
  • 100 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • 15 wędzonych lub suszonych śliwek
  • 2 jabłka szara reneta
  • 250 g przecieru pomidorowego
  • woda
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • sól do smaku

Boczek Stryja i słoninę kroimy, wrzucamy na patelnię i wysmażamy tłuszcz. Dodajemy pokrojone w kostkę wołowinę, wieprzowinę i pokrojoną w plasterki Kiełbasę Wiejską z Wadowic. Całość dokładnie obsmażamy. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę i smażymy do momentu zeszklenia. Zawartość patelni przekładamy do większego garnka i stawiamy na niewielkim ogniu. Od tego momentu garnka stale pilnujemy: bigos podczas gotowania wymaga częstego mieszania, co pozwoli uniknąć przypalenia i ułatwi przenikanie się smaków.

Odciśniętą kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, kroimy i wrzucamy do garnka. Świeżą kapustę szatkujemy i również dokładamy do garnka. Dodajemy wino, bulion i przecier pomidorowy. Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody, odstawiamy na około 10 minut aby zmiękły, a następnie wraz z wodą wlewamy do bigosu. Czas na doprawianie: dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. 

Bigos gotujemy przez ok. 4 godziny, nie zapominając o mieszaniu od czasu do czasu.

Po 4 godzinach delikatnie solimy, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek). Gotujemy przez kolejną godzinę. Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna się przypalać, dodajemy szklankę wody. 

Na koniec gotowania warto pozwolić, by bigos przywarł do dna i się zarumienił (ale nie spalił). Ten zabieg doda mu miłego dymnego posmaku. Przekładamy go wtedy do czystego garnka, pamiętając, żeby ominąć przypaleniznę.

Bigos schładzamy i wsadzamy do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Potrawę można odgrzewać przez kilka dni i będzie za każdym razem jeszcze lepsza. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić. 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Magda 23.12.2022 22:45
Oczywiscie, że będzie!

rodzinka 23.12.2022 12:11
My tylko bigos jarski na wigilię przygotowujemy.

FACEBOOK
Ostatnie komentarze
Autor komentarza: prawdopodobnieTreść komentarza: Nie wytrzeźwiał po libacji.Data dodania komentarza: 24.11.2024, 02:51Źródło komentarza: Nietrzeźwy wpadł z samego rana. Nie przecisnął się przez policyjne sitoAutor komentarza: XeniaTreść komentarza: Rabotajet juz w polszy czy nie rabotajet nie rabotajet do robotyData dodania komentarza: 24.11.2024, 02:32Źródło komentarza: Nietrzeźwy wpadł z samego rana. Nie przecisnął się przez policyjne sitoAutor komentarza: przedsiębiorca SławekTreść komentarza: PiS nałożył na nas 400 zł podatku i tyle powinno być ściągnięte.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 18:58Źródło komentarza: Składka zdrowotna teraz inaczej. Mali przedsiębiorcy zaoszczędząAutor komentarza: BeataTreść komentarza: Dobrze, że to już koniec. Nie można przez dłużysz czas żyć w takich negatywnych napięciach.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 18:53Źródło komentarza: Trzaskowski dwie długości przed Sikorskim. Kandydata na prezydenta Polski wyłoniony w prawyborachAutor komentarza: weryfikacjaTreść komentarza: 22 tyś.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 15:23Źródło komentarza: Zachodniopomorskie jest za Sikorskim. Gorąco przed prawyborami w KOAutor komentarza: JadźkaTreść komentarza: Każda z tych kandydatur była dobra - taka jest rzecywistość. Ale wybrać można było tylko jednego.Data dodania komentarza: 23.11.2024, 15:22Źródło komentarza: Trzaskowski dwie długości przed Sikorskim. Kandydata na prezydenta Polski wyłoniony w prawyborach
Reklamadotacje rpo
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama