Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 1 listopada 2024 04:35
Reklama
Reklama
Reklama

Świąteczne krokiety w wydaniu z karpiem

Jeśli chcemy zaskoczyć gości podczas wigilijnej kolacji, to warto połączyć tradycję z nowoczesnym podejściem do dań, które dobrze już znamy. Takim przykładem są świąteczne krokiety, ale w wydaniu z karpiem, grzybami i sosem z kiszonej kapusty. Przepis na prostą, pyszną i sycącą potrawę przygotował szef kuchni Kamil Klekowski.
Świąteczne krokiety w wydaniu z karpiem

Według ogólnopolskiego badania Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS1, zrealizowanego w ramach kampanii edukacyjno-promocyjnej Karp – Zdrowy z Natury, aż 82 proc. respondentów na pewno poda rybę w Wigilię. Na jakie gatunki postawimy? 

Stawiamy na tradycję

Ryba po grecku, w galarecie czy smażona to bez wątpienia najpopularniejsze potrawy, które każdego roku znajdują się na wielu świątecznych stołach. Badanie IMAS potwierdziło, że jesteśmy przywiązani do tradycji i ryby znajdą się w bożonarodzeniowym menu większości Polaków (82 proc.) - pomimo wyższych cen i rosnącej liczby wegetarian oraz wegan. Blisko 13 proc. uczestników badania jeszcze nie wie, czy produkt ten znajdzie się na ich zakupowej liście, a tylko 5 proc. zrezygnuje z nabycia ryb.

Karp – król wśród ryb

Ryby morskie czy słodkowodne? Po które sięgniemy, przygotowując świąteczne potrawy? Niekwestionowanym liderem, zajmującym pierwsze miejsce na rybnym podium, jest karp - nasza lokalna ryba słodkowodna, której zakup zadeklarowało aż 56 proc. konsumentów. Na drugim miejscu znalazły się filety z ryb białych (dorsz, mintaj, morszczuk i miruna), które zamierza kupić łącznie 43 proc. konsumentów. Podium zamyka śledź i przetwory z niego (42 proc.). Dalsze miejsca w rankingu zajęły: łosoś (14 proc.) oraz pstrąg (12 proc.).

-Karp bez wątpienia jest królem wśród świątecznych ryb. W dużej mierze wiąże się to oczywiście z tradycją, którą znamy i pielęgnujemy od pokoleń, jest też pewnym symbolem wigilijnej kolacji. Podajemy go zazwyczaj w formie smażonej, ale widzimy, że konsumenci oraz częściej eksperymentują kulinarnie, serwując go w innych odsłonach. Bardzo nas to cieszy, ponieważ nasza lokalna, słodkowodna ryba ma wszechstronne właściwości kulinarne i można z niej przygotować nie tylko tradycyjną rybę smażoną, ale również np. pasztety, pulpety, kofty, faworki czy sushi. Jako Organizacja Producentów – Polski Karp zachęcamy, by na tę historyczną rybę spojrzeć przez współczesny pryzmat i podawać w różnych formach – i to nie tylko od święta – mówi Paweł Wielgosz, prezes Organizacji Producentów – Polski Karp.

Pomimo wzrostu cen, które mocno uderzają w domowe budżety, sprawiając, że z większą uwagą – i rozwagą - podchodzimy do świątecznych wydatków, to na liście zakupowej uwzględniamy karpia. Ponad 22 proc. konsumentów karpi zadeklarowało, że kupi ich tyle samo co przed rokiem, bez względu na cenę, a 41 proc. deklaruje, że nabędzie nieco mniej ryby, jeśli będzie ona bardzo droga.

Ryba łącząca pokolenia

Karp kojarzy nam się z wieczerzą u rodziców i dziadków, a okazuje się, że po lokalną rybę sięgną również młodsi konsumenci, dla których karp jest również ważną tradycją. Aż 59 proc. respondentów w wieku 18-24 lata dokonujących rybnych zakupów, wybierze w tym roku właśnie karpia.

-Niezwykle cieszy nas, że młodsze pokolenia sięgają po karpia. Wynika to ze wzrastającej świadomości konsumentów, którzy zwracają uwagę na pochodzenie produktów i ich jakość, a także sprawdzają, w jakich warunkach zostały wyprodukowane. Karp spełnia te oczekiwania, ponieważ jest lokalną rybą, dorastającą w naturalnych warunkach, w oparciu o poszanowanie środowiska naturalnego, a przy jego hodowli nie stosuje się antybiotyków czy hormonów wzrostu. Dodatkowo, w kontekście zmian klimatycznych, hodowla karpia wytwarza bardzo niski ślad węglowy, więc decydując się na niego nie tylko kupujemy najwyższej jakości produkt, ale dbamy również o środowisko - dodaje Paweł Wielgosz.

Warto dodać, że karpie nie muszą być mrożone, nie muszą przebyć tysięcy kilometrów, by trafić na nasze stoły, ponieważ dorastają tuż obok nas w lokalnych, rodzinnych gospodarstwach, co sprawia, że do naszej kuchni trafia świeży – pełen wartości odżywczych – produkt.

Forma szyta na miarę kulinarnych potrzeb

Ryba patroszona, tuszki, płaty, dzwonka, filety czy filety nacinane to najpopularniejsze formy, w jakich możemy nabyć karpia. A czego szukają konsumenci? Najwięcej, bo aż respondentów (49 proc.) postaci na dzwonka, płaty lub filety, a 36 proc. zaopatrzy się w rybę patroszoną.

1: Badanie Instytutu Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS International zrealizowane w listopadzie 2022 roku w ramach kampanii edukacyjno-promocyjnej „Karp – Zdrowy z Natury”, przeprowadzone na reprezentatywnej próbie Polaków n=1006, w wieku 18-74 lata.

 

Świąteczne krokiety w nowej odsłonie

Jeśli chcemy zaskoczyć gości podczas wigilijnej kolacji, to warto połączyć tradycję z nowoczesnym podejściem do dań, które dobrze już znamy. Takim przykładem są świąteczne krokiety, ale w wydaniu z karpiem, grzybami i sosem z kiszonej kapusty. Przepis na prostą, pyszną i sycącą potrawę przygotował szef kuchni Kamil Klekowski.

Przepis 

SKŁADNIKI:

Do przyrządzenia dania potrzebne będą:

Filet z karpia ze skórą 0,6 kg
Boczniaki 0,1 kg
Pieczarki (brązowe) 0,1 kg
Naleśniki 4 szt
Mąka pszenna 0,1 kg
Jajka 2 szt
Panierka panko 0,1 kg
Imbir 0,02 kg
Marchew 1 szt
Por 0,03 kg
Pietruszka korzeń 1 szt
Cebula 2 szt
Liść laurowy, ziele angielskie 0,07 kg
Olej 1 łyżka
Pieprz czarny i biały – do smaku
Sól, ostra papryka – do smaku
Wywar warzywny

Sposób przygotowania farszu:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę (marchew, pietruszkę i pora) oraz plastry imbiru. Wszystko smażymy.
  2. Karpia kroimy w kostkę i dorzucamy do smażonych warzyw, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę bulionu. Wszystko razem dusimy do momentu, aż wszystkie produkty będą miękkie.
  3. Grzyby: Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz boczniaki. Wszystko razem podsmażamy i doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
  4. Karpia z warzywami miksujemy, dodajemy wystudzone grzyby i doprawiamy do smaku solą, pieprzem białym oraz gałką muszkatołową. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy w krokiety.
  5. Krokiety panierujemy kolejno w mące, jajku, panko (można użyć bułki tartej) i smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym.

 

Sos z kiszonej kapusty

 Składniki:

  • Kapusta kiszona 0,2 kg
  • Cebula 2 szt
  • Śmietana 30% 0,2l
  • Natka pietruszki pęczek
  • Wywar 0,1 l
  • Mąka – 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Liść laurowy 2 szt
  • Curry – do smaku

Sposób przygotowania: Cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy pokrojoną drobno kapustę kiszoną. Wszystko razem podsmażamy, dodajemy liść laurowy i zalewamy śmietaną oraz wywarem. Gotujemy. Po chwili dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy sos do smaku solą, pieprzem oraz curry. Na koniec zagęszczamy odrobiną mąki.

Organizacja Producentów - Polski Karp


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
d
scedfrgtyj 01.02.2023 09:05
https://hackmd.io/@Shah-Rukh-Khan/patha-onle-full-version https://hackmd.io/@Shah-Rukh-Khan/888-pathan-free https://hackmd.io/@Shah-Rukh-Khan/pathan-fullmoviesonlinefreehdenglish https://hackmd.io/@Shah-Rukh-Khan/pathan-pathaan https://hackmd.io/@moviestaec/H1MwgWGnj https://hackmd.io/@moviestaec/hd-pathan-2023-fullmovie-online-download-free-720p-and-1080p https://hackmd.io/@shahrukh-khan/pathan-online-free-1080p https://hackmd.io/@shahrukh-khan/pathan-fullmoviehindi-free-download https://hackmd.io/@putlocer88/avatar-2-the-way-of-water-full-movie-freehd https://hackmd.io/@putlocer88/rkx7KFb2i https://hackmd.io/@putlocer88/Girl-att-he-Window https://hackmd.io/@putlocer88/avatar2-full-movie https://hackmd.io/@putlocer88/megan-full-movie https://www.flowcode.com/page/shrukkhan https://unsplash.com/@mopieboxoffice/likes https://unsplash.com/collections/i2xLJsCY6CY/my-first-collection https://unsplash.com/@pathaan1/likes https://unsplash.com/@mopieboxoffice/likes https://unsplash.com/@pathaan123movies/likes https://unsplash.com/@pathaan123moviesfullmovie/likes https://communityin.oppo.com/thread/1256536694930014210 https://communityin.oppo.com/thread/1256535123827621889 https://communityin.oppo.com/thread/1256518381877067785 https://communityin.oppo.com/thread/1256551797125283849 https://communityin.oppo.com/thread/1256549999119433731 https://communityin.oppo.com/thread/1256546898790580228 https://communityin.oppo.com/thread/1256545097060188169 https://www.ampegaspar.com.br/forum/discussoes-gerais/mshhd-fylm-bthn-2023-aal-lntrnt-maa-laarby https://unsplash.com/@pathan_online_free_hindi https://r2.community.samsung.com/t5/Community-Guidelines/%D9%81%D9%8A%D9%84%D9%85-Pathaan-2023-%D9%85%D8%AA%D8%B1%D8%AC%D9%85-%D8%A7%D9%88%D9%86-%D9%84%D8%A7%D9%8A%D9%86/td-p/13159112 https://gr-ganzer.online/movie/603692/john-wick-chapter-4 https://gr-ganzer.online/movie/864692/pathaan https://gr-ganzer.online/movie/536554/m3gan https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/2c2142fe-a93d-42ae-8d8b-8d7c724303bc/page/9U5DD https://lookerstudio.google.com/reporting/2c2142fe-a93d-42ae-8d8b-8d7c724303bc/page/9U5DD https://lookerstudio.google.com/s/n7Ju52hi8WE https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/6ade030f-1add-4255-b8c2-94d5751db29e https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/29e4e41c-6dd4-4d2d-a64b-c53d12525c97 https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/d8948ff5-d81c-4745-b036-e1ea15b4c327 https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/38d06555-a844-4751-935a-91fa2de2b8c9 https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/09b64d51-2f7d-4a85-8b90-6f6bab6a3da0 https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/3162c1d8-45f8-4a60-90ec-85ced9b0671c https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/21d0b896-0a49-4b2a-b779-baa4a3a6a943 https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/2a3dd62f-9c8c-4836-8fa1-94670d00b694 https://support.google.com/looker-studio/thread/199447688?hl=en https://support.google.com/looker-studio/thread/199449992?hl=en https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/a32438d0-9cbd-4f52-88aa-6a3e4a8dd1a5/page/v2rDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/a32438d0-9cbd-4f52-88aa-6a3e4a8dd1a5/page/v2rDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/3c76eaaf-7084-4c93-bcde-27897f401049/page/DGrDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/a926c17a-9c1e-450d-a974-2c8844529f83/page/mErDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/1e9c9b13-94f4-4775-9e70-37f9adef5e7d/page/J5qDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/23448325-ad6a-4804-9320-d398395c64f0/page/96pDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/61202aaf-4ce7-4604-b7fb-82429fa7aa18/page/jYpDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/75f23caa-6c9a-4e00-a0c3-6cd68158433f/page/xXpDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/38838b07-7083-4f64-b207-f3e2e14fab35/page/r2oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/c3beb31a-7b2f-49a7-a957-c35061d29d5b/page/E2oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/d725a057-02b1-4b3c-8a74-097fa68e94a6/page/h1oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/0bcf0f71-ad6c-42dc-b5c5-af86eabddb21/page/B1oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/a645fa3b-6ae2-49da-ae61-bc812c352bd1/page/h0oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/7ad51102-3e18-429e-9eb6-200b90c7fa4a/page/A0oDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/a10555a9-c998-41e7-9904-815ce81cd0af/page/ozoDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/b094f50d-eeb5-412a-92c0-60f485252ef2/page/wOoDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/69e0b49a-ae19-41fd-8a33-dcff52a4642e/page/wOoDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/1455e506-9c77-41ab-9f4d-8167ad50fdcb/page/lpoDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/09103911-9f96-475e-8e45-5c0349fdbe02/page/XElDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/c07b5370-fc9a-425e-a2f4-05cb9b197aa3/page/qFlDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/5da64763-a35a-47d2-92dc-4635b79a965f/page/SHlDD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/18aa9057-bb50-444c-b972-6f54902fd97f/page/F787C https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/5ed119df-b1e9-4b69-996b-8125fe730d2e/page/9XgCD https://lookerstudio.google.com/embed/reporting/033ce3ce-870d-410f-9be9-5a1f5db38400/page/6J8BD

Mariola 20.12.2022 00:44
Karp drogi jak cholera! Ponad 40 zł.

FACEBOOK
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama