Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 20:55
Reklama
Reklama

Podajemy proste sposoby na domowe lody

Dzień Lodów przypada właśnie 17 lipca. Takiego dnia rośnie ochota na lody. Te, które kupujemy w sklepie, mogą mieć w swoim składzie duże ilości cukru i niebezpieczne barwniki. Istnieje kilka sposobów na przyrządzenie mrożonych słodkości z produktów, które znajdziemy w niemal każdej kuchni. Ich przyrządzenie to doskonały pomysł na rodzinny czas.
Podajemy proste sposoby na domowe lody

Autor: News4Media

Lody z dwóch składników

To najprostszy przepis na domowe lody. Wystarczy dobrze schłodzona śmietanka min. 30 proc. tłuszczu (500 ml) i mleko skondensowane (250 ml).

Przygotowanie jest dziecinnie proste, bo wystarczy ubić na sztywno śmietankę i dodać do niej mleko skondensowane, a następnie delikatnie wymieszać całość na gładką masę. Takie połączenie powinno spędzić w zamrażarce kilka godzin, np. nocą.  


Owocowe lody śmietankowe

Jeśli udało nam się wykonać lody z poprzedniego przepisu, możemy śmiało nazwać je bazą, bo dokładnie w taki sam sposób wykonamy kremowe lody smakowe. Oprócz mleka i śmietany będziemy potrzebowali ulubionych owoców, np. sezonowych.


Przygotowujemy je tak, jak w pierwszym przepisie, ale jako dodatkową masę dodajemy zblendowane na gładki mus owoce. Mieszamy wszystkie składniki i mrozimy. Po kilku godzinach lody będą gotowe do zjedzenia.

Ciekawostka:
Możemy dowolnie eksperymentować, bo jeśli zamiast owoców dodamy kakao, stworzymy lody czekoladowe. Lody o smaku kokosa stworzymy dodając mleczko kokosowe i wiórki. Lody bakaliowe to baza z dodatkiem rodzynek, kropli aromatu np. migdałowego oraz pokruszonych orzeszków. Tu nie ma ograniczeń – wystarczy zamienić dodatkowy składnik na ulubiony dodatek.

Wodne lody dla ochłody

Nie ma nic prostszego, bo wystarczy woda i owocowy mus. Potrzebujemy ok. pół kilograma dowolnych owoców, pół szklanki słodzidła (np. miód, erytrytol) i pół litra wody.

Przygotowanie zajmie tylko kilka minut. Wszystkie składniki za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Gotową mieszankę przelewamy do pojemników. Najlepiej, jeśli będą to specjalne foremki do lodów. Podobnie jak w przypadku przysmaku śmietankowego, słodkości należy mrozić przez kilka godzin, aby mieć pewność, że zamarzły też w środku. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia.

Smacznego!

 


 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

sdfsdf sfsdf 28.08.2023 20:57
https://withjoy.com/ecllv6t7b7000b01y45z481il5s/ https://withjoy.com/ecllv6t7b7000b01y45z481il5s/welcome https://withjoy.com/ecllv6t7b7000b01y45z481il5s/story https://withjoy.com/ecllv6t7b7000b01y45z481il5s/tidbits

sdfsdfsdfsd 28.08.2023 20:56
Gran Turismo 2023 FULLMOVIE Gran Turismo 2023 FULLMOVIE Gran Turismo 2023 FULLMOVIE Gran Turismo 2023 FULLMOVIE Gran Turismo 2023 FULLMOVIE

FACEBOOK
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama