Zawsze można pójść do restauracji, gdzie podają wschodnie dania. Można też samemu spróbować przygotować sushi.
Niezbędne składniki to:
- 250 g ryżu do sushi
- 200 g łososia
- 1 ogórek
- sezam
- wasabi
- marynowany imbir
- wodorosty nori
Z tej ilości można przygotować ok. 30 porcji sushi z łososiem.
Ryż
Ryż najlepiej zakupić na stoisku z kuchnią azjatycką. Ten nasz jest za bardzo sypki. Po opłukaniu zagotować a następnie lekko wystudzić.
Marynata
Gdy ryż się gotuje i potem studzi można przygotować marynatę. W tym celu w niewielkiej miseczce wymieszać ocet, cukier i sos sojowy. Następnie do nie gorącego, ale jeszcze ciepłego ryżu wlać marynatę i wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Wodorosty
Następnie należy poukładać płaty wodorostów nori, na który nakładamy ryż - nie za dużo i w pewnych odległościach od górnej i dolnej krawędzie. Na środku położyć łososia, przekrojonego wzdłuż ogórka. Wszystko to czynimy najlepiej na bambusowej podstawce.
Specjalne rolowanie
Następnie przygotowane sushi należy zacząć zwijać tak, że rolujemy je tak aby podkładka była cały czas na zewnątrz czyli wałkujemy nori z ryżem i zawartością do styku. Dociskamy po czym cofamy podkładkę i wałkujemy do końca aż nori się pokryją. Na koniec kroimy nożem na porcje.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze