Spróbuj i ty upiec w tym roku pierniczki, w wersji na ostro:
Przygotuj:
1 szklankę orzechów włoskich,
1 łyżkę siemienia lnianego
1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki cukru kokosowego, lub innego
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki mleka migdałowego
1/4 szklanki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki papryczki chili
Jak zrobić?
Ustaw piekarnik na 180 st. C.
Orzechy włoskie rozdrobnij w mikserze. Dodaj resztę składników i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Uformuj kulę, posyp mąką i rozwałkuj. Wytnij kształty, serca, gwiazdki lub inne dowolne i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Muszą się piec do uzyskania złotego koloru. Potem dekoruj lukrem.
Takich jak te, jeszcze nie jedliście. Spróbujcie.
Napisz komentarz
Komentarze