Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 21 grudnia 2024 16:05
Reklama

Sanepid ostrzega: na jajkach pojawiła się salmonella.

Chodzi o 10 świeżych jaj z chowu klatkowego, klasy A i klasy wagowej L, "Jaja młodości Genowefa Kowieska" o dacie minimalnej trwałości: 06.12.2021. Kod na skorupkach jaj to: 3PL 14261338.
  • Źródło: GIS

Autor: GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wydał oświadczenie, w którym poinformował o bakterii Salmonella Enteritidis, którą wykryto na powierzchni skorupek z tej firmy. 

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj – czytamy w oświadczeniu. 

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

 

GIS odradza jedzenie surowych jajek.

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

FACEBOOK
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama