Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 11:03
Reklama dotacje rpo
Reklama

Jak uratować żywność przed wyrzuceniem do kosza?

Raport NIK podaje, że co piąta osoba robi nieprzemyślane zakupy – mówi Agnieszka Śliwka-Stachowiak. Temat marnowania żywności wraca jak bumerang, bo choć świadomość w temacie „zero waste” rośnie, to dzieje się to powoli. Wciąż ponad miliard ton żywności na świecie jest marnowany. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Barbora.pl wynika, że najczęściej marnujemy pieczywo, niedojedzone posiłki oraz owoce i warzywa.
Jak uratować żywność przed wyrzuceniem do kosza?

Autor: Barbora

Dane Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa (FAO) wskazują, że na świecie marnowanych jest 1 mld 300 mln ton żywności nadającej się do spożycia. W Polsce to 5 mln ton rocznie, z czego 60% tej liczby to jedzenie wyrzucane w naszych domach. Informacje te są zatrważające. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że aż 1,6 mln polskich obywateli żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa. 

Internetowy sklep spożywczy Barbora.pl przeprowadził badanie dotyczące marnowania żywności. Ankietowani zostali zapytani o to, jakiego typu resztki pozostają najczęściej u nich w domu i co zazwyczaj się z nimi dzieje. Wyniki pokazały, że najczęściej w gospodarstwach domowych marnujemy chleb (41%) oraz posiłki już przygotowane i zostawione na później, których ostatecznie nie zjadamy (38%). Drugie niechlubne miejsce zajęły warzywa (22%) i owoce (18%), następnie produkty mleczne (13%). Najrzadziej wyrzucamy mięso (9%) i kasze (8%).

Dlaczego marnujemy żywność? Powodów jest wiele: przeoczenie daty ważności, nieprzemyślane i za duże zakupy, zbyt duże ilości przygotowanych posiłków, nieatrakcyjny wygląd. Najczęstszym zaś jest po prostu zepsucie żywności, która została już zakupiona. Tak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli opublikowanego w 2021 roku w ramach "Programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności".  

–  Raport NIK podaje, że co piąta osoba robi nieprzemyślane zakupy. Jako sklep spożywczy online promujemy codzienne zakupy wedle rzeczywistego zapotrzebowania. Zależy nam, by kolejni klienci przekonywali się o tym, że codzienna i szybka dostawa świeżych produktów jest możliwa, wygodna i ułatwia życie w duchu zero waste  – mówi Agnieszka Śliwka-Stachowiak, kierownik Marketingu i PR Barbora.pl.

Nie wyrzucaj – wykorzystaj 

Oto kilka kreatywnych sposobów, które pozwolą uratować żywność przed wyrzuceniem: 

  1. Jadalny papier – dojrzałe, niezbyt apetycznie wyglądające owoce świetnie nadają się do przygotowania miąższu, z którego powstanie jadalny papier, który można wykorzystać jako ciekawą ozdobę lub słodką przekąskę.
  2. Dekoracyjny odświeżacz powietrza – ze skórek z owoców cytrusowych można zrobić potpourri, które ładnie pachnie i stanowi  oryginalny element wystroju.
  3. Owocowe smoothie – dojrzałe, zblendowane owoce,  można zamrozić w kostkarce do lodu, a w upalny dzień wystarczy dodać jogurt lub kefir i przygotować smaczny napój.
  4. Lunch z resztek – wpisanie w domowe menu przynajmniej raz w tygodniu lunchu z resztek, to sposób na wykorzystanie jedzenia oraz odkrywanie nieoczywistych połączeń kulinarnych. 

Zmiany przyzwyczajeń związanych z marnowaniem żywności leżą w  interesie całego społeczeństwa, ale także każdego z nas z osobna. Jedną z podstawowych korzyści jest oszczędność wydatków przeznaczonych na jedzenie. Kupując mniej, a częściej, zaopatrujemy się tylko w to, czego rzeczywiście potrzebujemy. Dzięki temu możemy lepiej zaplanować jadłospis i bardziej skoncentrować się na jego jakości, a posiłki przygotowywane na bieżąco, w odpowiednich ilościach, przekładają się na nasze lepsze samopoczucie. Mniejsza ilość jedzenia w domu to większy porządek w lodówce i szafkach kuchennych, a co za tym idzie komfort w ich codziennym użytkowaniu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Klara 17.05.2022 14:26
Po prostu nie kupować za dużo.

FACEBOOK
Reklamadotacje rpo
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama